Skip to main content

Gerco Schröder Ruiter van het Jaar 2013

Schroder G-ruiter van het jaar-DENB13L9974Voor de derde maal (individueel) is springruiter Gerco Schröder tot Ruiter van het Jaar verkozen. Hij prolongeert daarmee deze eretitel uit 2012, die hij voor de eerste maal in 2005 veroverde. In het WK-jaar 2006 ontving het gouden springkwartet waarvan hij deel uitmaakte, deze onderscheiding.
Voor de 48e maal heeft de door het Bestuur van Indoor Brabant ingestelde Commissie Ruiter van het Jaar (voorzitter Gerrit Jan Swinkels, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis) de verrichtingen van de Nederlandse paardensporters in alle disciplines gevolgd. De Commissie kende ditmaal vijf nominaties en één eervolle vermelding toe.

Springen en dressuur domineren erelijst
De Commissie constateert dat wanneer zij de complete lijst van sinds 1966 verkozen amazones, ruiters, menners en rijders uit de drafsport beschouwt, er in de afgelopen 25 jaar slechts tweemaal een andere discipline dan dressuur (13x) of springen (10x) is vertegenwoordigd. De prestaties van met name de menners hebben over de jaren weliswaar voor menige serieuze nominatie in de afweging van de Commissie aanleiding gegeven, maar springen en dressuur zouden meer ‘concurrentie’ uit het rijk geschakeerde palet aan paardensporten moeten krijgen. De alom onderschreven kwaliteit van voor Nederland actieve trainers/coaches en de vele inspanningen van wereldbonden, nationale sportverbanden, wedstrijdorganisatoren en -voor de Olympische disciplines- het NOC*NSF, verdienen het.

Nominaties
De Commissie nomineerde (in alfabetische volgorde) dressuuramazone Adelinde Cornelissen, die zich na het behalen van de tweede plaats in de Wereldbekerfinale in Gothenburg geconfronteerd zag met een conditioneel ingrijpende operatie van haar paard Jerich Parzival. Desondanks wisten zij en haar begeleidingsteam haar inmiddels 17-jarige KWPN-ruin weer op tijd fit genoeg te hebben om verantwoord te kunnen deelnemen aan het EK in het Deense Herning. Individueel en teamzilver vielen haar ten deel. Zij was duidelijk (met Edward Gal) ‘drager’ van het Nederlands team. Een rol die zij, ondanks de bewuste keuze om niet uit te komen in het lopende Wereldbeker-indoorseizoen, hopelijk ook weer kan oppakken tijdens de World Equestrian Games in Normandië in augustus.

Voor dressuurruiter Edward Gal was 2013 een bijna vanzelfsprekend wordende herhaling van een inmiddels lange reeks van jaren, waarin hij iedereen binnen en buiten de dressuursport steeds weer doet verrassen met enorme progressie in het werken met voor hem nieuwe paarden en het toewerken naar kampioenschappen. Met Glock’s Undercover eindigde hij enkele malen kort achter Adelinde Cornelissen, zo ook met het brons tijdens de Wereldbekerfinale. Na het behalen van de vijfde nationale titel bij de senioren in Hoofddorp, eindigde Edward bij het EK in Herning net buiten het podium. Zijn aanhoudende presteren bracht hem mede op de vierde plaats eind 2013 van de FEI-wereldranglijst. Hij zal zonder twijfel zo hoog mogelijk willen reiken bij het aanstaande WK als vigerend Wereldkampioen Grand Prix Spécial en Kür.

Het Nationale Menteam Vierspannen, onder leiding van bondscoach Harry de Ruiter en bestaande uit IJsbrand Chardon, Koos de Ronde en Theo Timmerman, wist de Europese titel te behalen in Izsák (Hongarije). In dezelfde samenstelling won het team wederom de als altijd sterkst mogelijk bezette menwedstrijd van Aken, terwijl Koos de Ronde eerder in het jaar al individueel de Wereldbekerfinale in Bordeaux op zijn naam bracht, bij welk indoorkampioenschap IJsbrand Chardon het brons behaalde.

Over springruiter Gerco Schröder meldde de Commissie Ruiter van het Jaar vorig jaar al, dat hij heeft bewezen om naast de wedstrijddruk “… ook onder de druk van andere omstandigheden te kunnen presteren.” Na de beide zilveren medailles (team en individueel), zo glorieus behaald tijdens de Olympische Spelen in London met de inmiddels 12-jarige hengst London, zag en weet hij zich aanhoudend geconfronteerd met een uiterst onzekere toekomst over de beschikbaarheid van de door hem gereden wedstrijdpaarden. Dit weerhield hem er niet van om professioneel en mentaal ijzersterk te blijven acteren en met onder meer London overwinningen te behalen in Doha (Qatar) en Wenen (Global Champions Tour), beide goed voor in totaal € 215.000,-. Het is spijtig maar een feit, dat de keuze voor Gerco’s starts wordt ingegeven door andere motieven dan louter sportieve. Zo moest Gerco verstek laten gaan bij het EK in Herning, alwaar hij door bondscoach Rob Ehrens zo node werd gemist.

In de keuze voor Gerco Schröder gaven zijn constante en hoge prestaties te midden van een overvolle, mondiale concurrentie de doorslag. Ondanks het niet verschijnen op het enige outdoor-kampioenschap in 2013, het EK, als toch eigenlijk te koesteren publiek ijkmoment…..

Een volledig overzicht van winnaars vindt u hier.