Skip to main content

HISTORIE

In 1966 wilden enkele Tilburgers een internationaal concours hippique organiseren ter ere van hun stadgenoot Toon Ebben. Als locatie hadden Ton Jansen, Harrie van Dijk en Henk Brands de nieuwe Ijshal in Tilburg op het oog, maar daar konden ze niet terecht. De toenmalige burgemeester van ’s-Hertogenbosch , Robert Lambooy, hoorde dat ze contacten hadden met de Brabanthallen en belde Daddy Stibbe: “Er gaat iets hippisch gebeuren in Den Bosch, maar het zijn allemaal Tilburgers. Dat kan natuurlijk niet. Ze zoeken een voorzitter. Dat moet jij doen en mijn dochter kan wel secretaresse worden.” Zo werd Daddy Stibbe de eerste voorzitter van Indoor Brabant in 1966. Dat gebeurde allemaal drie maanden voor aanvang van het eerste concours hippique. Daddy Stibbe wist meteen van het eerste concours een happening te maken. 

Na vijf jaar stapte Daddy Stibbe op, omdat zijn interesse zich meer verplaatste naar de military. Jan van Oekel werd de nieuwe voorzitter. Van Oekel nam in 1996, na 25 jaar, afscheid als voorzitter. In die 25 jaar groeide Indoor Brabant uit tot het grootste indoor evenement van Nederland. In 1979 werd Indoor Brabant opgenomen in het Wereldbeker circuit (springen) en in 1986 kwam daar de Wereldbekerbeker dressuur bij en de eerste Finale werd tijdens Indoor Brabant gehouden. In totaal heeft Indoor Brabant nu 11 maal de dressuur finale georganiseerd. De eerste dressuurwedstrijden werden in 1983 in het programma opgenomen. 

In het begin van de 90er jaren onderging het Brabanthallencomplex een flinke verbouwing en in 1991 werd de nieuwe Brabanthal in gebruik genomen door Indoor Brabant. Dat resulteerde o.a. in het kunnen organiseren van de eerste Wereldbeker Finale Springen in 1994 die op een overweldigende manier gewonnen werd door Jos Lansink met Libero H. In 1995 werd er weer een discipline toegevoegd aan het programma: indoor mennen voor vierspannen. 

In 1996 nam Martien van den Heuvel het stokje over van Jan van Oekel. Van den Heuvel was daarvoor al 12,5 jaar actief in het bestuur als vice-voorzitter en penningmeester. Van den Heuvel werd in 2002 benoemd als voorzitter van de KNHS en Gerrit Jan Swinkels werd de nieuwe voorzitter van Indoor Brabant. 

In 2001 moest Indoor Brabant worden afgelast in verband met de heersende varkenspest. 

In 2010 ondergingen de Brabanthallen opnieuw een renovatie, dit maal het gedeelte van de hallen dat in 2002 op de lijst met rijksmonumenten kwam te staan. Het organiseren van de Wereldbeker finales springen en dressuur in 2012 was absoluut een van de hoogtepunten uit de geschiedenis van Indoor Brabant. Ook het afscheid van Bonfire en Salinero van Anky van Grunsven, die in 2013 lid van het Bestuur van Indoor Brabant werd, waren momenten die het enthousiaste publiek niet snel zullen vergeten. In 2013 werd de laatste wereldbeker wedstrijd springen gehouden in de Brabanthallen en vanaf 2014 heet de hoofdrubriek van Indoor Brabant de Rolex Grand Prix.