Cornelissen pakt ook overwinning in Wereldbeker Kur

In de laatste kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI wereldbeker voor dressuurruiters behaalde Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival voor de vijfde maal dit seizoen de hoogste waardering van de jury. De zege werd op het oog met speels gemak binnengehaald, want de 14-jarige, van Jazz afstammende, ruin voerde onder het gewicht van de frêle amazone alle oefeningen met het grootste gemak uit. Nergens was sprake van spanning, waardoor Cornelissen na afloop dan ook tevreden kon vaststellen dat de vele uren trainingsarbeid hun vruchten afwierpen. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) legde met Exquis Nadine beslag op de derde plaats, achter een ook sterk acterende Isabell Werth met Warum Nicht FRH.

Een breed lachende Adelinde Cornelissen vergat het kleine foutje na de uitgestrekte galop direct. “Ik heb de afgelopen maanden heel veel energie gestoken in de details en samen met bondscoach Sjef Janssen hebben we in de training veel progressie geboekt. Nu merk ik in de wedstrijdring dat Parzival zich nergens meer door laat afleiden. Daardoor ben ik nu in staat om mij te concentreren op de verfijning van het afwerken van de onderdelen. Er is geen afleiding meer tijdens de wedstrijd voor mij die voortkomen uit spanning rond de vraag of Parzival wel of niets iets ziet en daar dan lichtelijk paniekerig op reageert. Die rust die we nu hebben weten te bereiken maakt het mogelijk om de goede accenten aan te brengen en ook is de lossigheid in het paard sterk toegenomen. Dat vertaalt zich weer in een aanzienlijk hogere jurywaardering. Met vijf overwinningen ga ik nu met een uitzonderlijk goed gevoel richting de finale, die eind volgende maand in het Duitse Leizig wordt verreden. Ik probeer me in de tussentijd samen met de bondscoach nog te verbeteren”, aldus Cornelissen.

Ook de Duitse Isabell Werth straalde van oor tot oor. “Ik ben enorm blij met de prestatie die Warum Nicht FRH en ik hier hebben geleverd. Wat mijn gevoel betreft denk ik hetzelfde als Adelinde Cornelissen, want ook zij heeft het gevoel hier in deze wedstrijd haar beste Kür ooit te hebben gereden. Misschien dat ik over het feit dat we de wissels reden zonder een foutje te maken wel het meest tevreden ben”, aldus Werth.

Het derde stralende gezicht was van Hans Peter Minderhoud, die met de inmiddels 16-jarige merrie Exquis Nadine een schitterende Kür in de zandbaan neerlegde. “Ze is echt in topvorm en ik merkte dat Nadine in de Kür echt voor de volle honderd procent voor me wilde werken”.

Wim Ernes, die als voorzitter van de jury fungeerde, was eveneens een tevreden mens. “Ik denk dat het publiek echt fantastische dressuursport heeft gezien. Adelinde scoorde bijna 88%, Isabell werd beloond met dik 82% en dan drie combinaties met 79%”. De voorzitter van de jury was lovend over de rit van Cornelissen. “Ik denk dat we vrijdag en zaterdag de beste Grand Prix en de mooist uitgevoerde Kür van Adelinde Cornelissen en Parzival hebben gezien. Het paard toonde gedurende beide wedstrijd enorm veel lossigheid en gedragenheid en liep met heel veel expressie beide wedstrijden. Doordat de spanning uit het paard is verdwenen en plaats heeft gemaakt voor ontspanning zie je ook dat onze waardering van 76% een half jaar geleden heeft plaats gemaakt voor een waardering nu van ruim 82%. Kijkend naar Hans Peter Minderhoud moeten we vaststellen dat hij in staat was om alles uit deze merrie te halen wat er inzat, en dat de merrie ook voor de volle honderd procent meewerkte. Ik denk trouwens dat ook Edward Gal met Interfloor Next One een topprestatie neerzette door vijfde te worden. Edward wist dit paard duidelijk meer elastisch voor te stellen dan in het verleden, waardoor hij ook met een inmiddels 16-jarig paard nog progressie weet te boeken in de africhting. Marlies van Baalen (Brakel), die met BMC Phoebe als tiende eindigde, leverde in de Grand Prix op vrijdag een prima prestatie, maar wist naar mijn gevoel dat mooie beeld in de Kür niet vast te houden. Het beeld van het paard had iets meer verbinding over de rug mogen oproepen, maar de passage elementen werden technisch fraai uitgevoerd. Jenny Schreven (Weert) eindigde met de inmiddels 19-jarige Krawall als elfde en ik vind het bewonderenswaardig hoe deze jonge en nog weinig ervaren amazone met dit paard echt heel goed weet te presteren. Misschien dat de passage vandaag iets moeite kostte, maar de changementen werden steeds fraai uitgevoerd”, aldus Ernes.

Voor Nederland hebben zich voor de finale in Leipzig gewkalificeerd: Edward Gal als titelverdediger, Adelinde Cornelissen en Hans Peter Minderhoud. Per land komen maximaal drie ruiters aan de start en Christa Laarakkers (Winschoten), die als tiende eindigde in de West-Eurpeese league, komt daardoor helaas niet voor een startpositie in de finale in aanmerking.

(Bron: KNHS)
Mediapartners
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.thedutchmasters.com
Charity Partner: logo sponsor parapaard
ticketpartner: logo sponsor eventim