Skip to main content

Maikel van der Vleuten Ruiter van het Jaar 2021

De 34-jarige springruiter Maikel van der Vleuten uit Someren (Noord-Brabant) is verkozen tot Ruiter van het Jaar 2021. Het feit dat hij als enige Nederlandse ruiter in Tokyo bij de een jaar uitgestelde Zomerspelen Olympisch eremetaal veroverde was doorslaggevend voor de commissie. Met Beauville Z won hij de bronzen medaille in het individuele klassement. Het was niet zijn eerste Olympische medaille. Tijdens de Olympische Spelen van Londen 2012 won hij met het team de zilveren medaille in de landenwedstrijd. Hij bereed toen Verdi TN, die tijdens The Dutch Masters 2022 officieel afscheid neemt na een indrukwekkende springcarrière.

Rondblik
Het heeft niet veel gescheeld of de hippische afvaardiging naar de Olympische Spelen was zonder medailles naar ons land teruggekeerd. De dressuurruiters werden in de landenwedstrijd vijfde; ze kwamen niet in de buurt van deze of de individuele medailles. De springruiters vonden zichzelf in de landenwedstrijd voor het begin van de beslissende eindronde terug op de negende plaats en bereikten uiteindelijk de vierde plaats. Gelukkig leverde Maikel van der Vleuten deze mooie bijdrage aan de Nederlandse deelname aan de Olympische Spelen Tokyo 2020.

Nominaties en eervolle vermelding
De Commissie kende één eervolle vermelding toe. Deze was voor de paramenner Francisca den Elzen uit Drouwenerveen, die met haar Welshpony Vandijk’s Superboy in het Duitse Schildau Wereldkampioen in grade II werd. Vermeldenswaard is, dat Francisca deze wereldtitel voor de derde achtereenvolgende keer veroverde en dat steeds met een andere pony.
De drie genomineerden waren: Bram Chardon, die in Boedapest Europees kampioen werd door zijn vader IJsbrand te verslaan de springruiter Maikel van der Vleuten, die zijn ‘finest hour’ van het beoordelingsjaar tijdens de Olympische Spelen te Tokyo beleefde door met de hengst Beauville Z de bronzen individuele medaille in de wacht te slepen; de paradressuuramazone Sanne Voets, eerder Ruiter van het Jaar, excelleerde tijdens de Paralympics te Tokyo. Haar prestaties met de ruin Demantur RS2 NOP waren goed voor tweemaal individueel goud en teamzilver.

De Commissie Ruiter van het Jaar bestaat uit: Anky van Grunsven, voorzitter, Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis.

Het volledige rapport leest u hier. Het historisch overzicht is hier te vinden.

Foto: The Dutch Masters/Digishots