Skip to main content

Eerste maal bij The Dutch Masters als bondscoach: Jos Lansink

Sinds 1 januari 2022 is Jos Lansink de nieuwe bondscoach van de springruiters van TeamNL. Hij heeft een enorme staat van dienst en hij gaat zijn ervaring en kennis als ruiter én coach inzetten voor de Nederlandse springsport. Lansink brak definitief door in 1988 en hij kan terugkijken op een uiterst succesvolle topsport carrière.

Mooie herinnering
Voor Jos is 1994, veruit de mooiste herinnering aan The Dutch Masters toen hij op magistrale wijze de wereldbeker finale wist te winnen met de hengst Libero H. Iedereen kan het zich nog herinneren, die bizarre sprong met de eindstreep in zicht. “Het was een onbeschrijfelijk gevoel, ik mocht twee fouten maken en had het geluk aan mijn zijde. Mijn paard gaf echt het uiterste die drie dagen, het was ongelofelijk,” herinnert Jos zich. “Dat jaar hadden ze extra hoge tribunes gebouwd en het zat tot de nok toe vol met publiek, dat gaf het een unieke sfeer. Winnen voor eigen publiek is zo speciaal.”
Volgens Jos is The Dutch Masters ook altijd meegegaan met zijn tijd. “Vroeger was The Dutch Masters eigenlijk het openingsevenement van de wereldbeker. Zelfs in de tijd dat er in de oude hal werd gereden was het al een geweldige entourage. Het is alleen maar beter geworden wat echt aan de organisatoren is te danken. Het heeft een geweldige sfeer en alles is tot in de puntjes geregeld.”

Jos als bondscoach
“Het bevalt goed! Ik heb nu enkele observatie wedstrijden achter de rug en persoonlijke gesprekken gehad met de ruiters en we hebben de planning gemaakt voor het komend outdoor seizoen. Maar we kunnen praten wat we willen uiteindelijk telt het resultaat.”
Toen ze Jos polsten voor deze functie zei hij direct nee, bij de tweede en derde keer weer. “Ik wilde eerst weten of de ruiters er achter stonden. Dat bleek zo te zijn, dus ik ging uiteindelijk overstag. Het was ook niet zo dat ik het niet wilde doen, omdat ik die functie niet leuk vond, maar ik had al heel veel werk en andere ruiters die ik begeleid,” zegt Jos. Voorwaarde was dat hij een assistant zou krijgen en die werd gevonden in Peter van der Waai.

Rolex Grand Slam of Show Jumping
“Ik hoop natuurlijk dat een Nederlandse combinatie gaat winnen, ik weet wel dat ze allemaal zeer gemotiveerd zijn om te winnen. Ze willen sowieso graag goed presteren op The Dutch Masters, dus we gaan in ieder geval geweldige sport zien. De Rolex Grand Slam of Show Jumping is dan ook een geweldig concept waar ze graag aan meedoen. Het betreft de beste evenementen van de wereld, die verzekerd zijn van een top deelnemersveld. We mogen blij zijn met sponsoren zoals Rolex, ze willen alleen het beste van het beste.

Foto: Digishots