Skip to main content

Fuchs vliegt naar overwinning in CPKC 'International', presented by Rolex

De CPKC 'International' Grand Prix, presented by Rolex, die vaak wordt beschouwd als een van de zwaarste en meest prestigieuze springwedstrijden ter wereld, werd gehouden op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament en was opnieuw een waar spektakel met 's werelds beste ruiters. In totaal namen 34 combinaties uit 12 landen, waaronder vijf uit de top 10, het op tegen het enorme parcours dat werd ontworpen door Leopoldo Palacios.

Het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament is de derde Rolex Grand Slam of Show Jumping Major in dit kalenderjaar en de tweede om de 10-jarige verjaardag van de Rolex Grand Slam of Show Jumping te vieren.

De eerste ronde bestond uit 17 hindernissen en 12 combinaties en was een ware test van uithoudingsvermogen, vaardigheid en moed voor zowel paarden als ruiters. Het was Angelie Von Essen, derde in de ring, die de eerste foutloze ronde van de rubriek neerzette met haar Selle Français ruin Alcapone des Carmille. Halverwege waren er slechts vier ruiters die het parcours foutloos hadden afgelegd, waaronder thuisfavoriete Tiffany Foster, die de 'International Ring' in vuur en vlam zette met een perfecte ronde.

Teleurstelling kwam er voor de pas gekroonde Europees Kampioen en winnaar van deze rubriek in 2021, Steve Guerdat, die één van de 10 ruiters in de wedstrijd was die een fout maakte op hindernis 12. Ook enkele favorieten gingen niet door naar de tweede ronde, waaronder de nummer 4 van de wereld Ben Maher, winnaar van de Rolex Grand Slam of Show Jumping, Scott Brash en de Nederlandse ruiter Harrie Smolders.

Met de 12 topruiters uit de openingsronde die doorgingen naar de volgende ronde, zouden degenen die een snelle vierfoutensprint konden neerzetten in de race blijven voor een van de meest begeerde prijzen in de sport. Onder hen bevonden zich de Canadese Erynn Ballard en de Egyptische Nayel Nassar. In totaal legden vijf ruiters het technische parcours af, waaronder Rolex Testimonee Martin Fuchs die op indrukwekkende wijze een deel van het parcours met slechts één stijgbeugel aflegde na een enorme sprong van Leone Jei over de Canadese vlaggenplanken.

Na een korte pauze wachtte het uitverkochte publiek met ingehouden adem om deze ongelooflijke combinaties weer in de zonovergoten arena te verwelkomen. De combinaties keerden terug in omgekeerde volgorde van de eerste ronde. Slechts één ruiter met vier fouten uit de openingsronde oefende druk uit op degenen die nul fouten hadden. Dit was Andres Azcarraga uit Mexico, die pure klasse liet zien en het parcours binnen de tijdslimiet van 77 seconden aflegde. Tot grote vreugde van de fans sprong Tiffany Foster als eerste dubbel foutloos en zette daarmee de standaard voor de overige drie ruiters. Rolex Testimonee Martin Fuchs, tweevoudig Rolex Grand Slam of Show Jumping Major-winnaar, zorgde ervoor dat er een barrage zou komen, terwijl er hartzeer kwam voor de laatste die de arena binnenkwam, Fuchs' collega Testimonee Bertram Allen, die een fout maakte op de CPKC-driesprong, wat betekende dat er slechts twee in de barrage zouden terugkeren.

De Canadese fans hoopten op hun eerste thuisoverwinning sinds Captain Canada's [Ian Millar] overwinning in 2014. Foster zette een respectabele ronde neer met slechts één fout in een tijd van 44,45 seconden. Toen de opvallende schimmel, Leone Jei, door de klokkentoren liep, kon je een speld horen vallen. De Zwitserse ruiter vloog door de 'International Ring', waarbij de schimmel al zijn talent liet zien, om foutloos over de finish te komen in een tijd van 43,58 seconden en de overwinning te pakken in deze prestigieuze wedstrijd.

Over zijn overwinning zei Fuchs het volgende: "Het is ongelooflijk om hier op deze historische locatie te winnen - ik heb deze wedstrijd altijd al willen winnen. Mijn vader heeft hier een aantal keer meegedaan en nooit gewonnen. Hij zei tegen me dat ik moest winnen voor ons allebei en ik ben zo blij dat ik dat heb kunnen doen!"

De nieuwe Rolex Grand Slam of Show Jumping live deelnemer, vervolgt: "Leone Jei is ongelooflijk - hij is zo'n geweldig paard met zoveel talent! Ik heb altijd gedacht dat hij het paard was dat deze Grote Prijs zou kunnen winnen. Het was een perfect einde van een perfecte week! Ik heb geen enkele fout gehad bij een van mijn paarden deze week - het was een droom die uitkwam."

De Rolex Testimonee voegde eraan toe: "Hij [Leone Jei] sprong ongelooflijk in de eerste ronde - zo goed dat hij me uit het zadel sprong over de Canadese vlaggenplanken, en ik verloor mijn linkerteugel en stijgbeugel. Ik deed mijn best om mijn stijgbeugel terug te krijgen, maar ik moest drie of meer hindernissen springen voordat ik hem terug had. Na de eerste ronde hadden we een discussie over het veranderen van zijn bit omdat hij zo scherp was, maar mijn vader zei dat we dit niet moesten doen en dat ik gewoon beter moest rijden!"

Foto: Rolex Grand Slam / Tom Lovelock