Skip to main content

Top line-up voor TDM: negen uit top 10 melden zich aan

The Dutch Masters mag van 9 t/m 12 maart maar liefst negen springruiters uit de top 10 ranking verwelkomen in de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Al eerder werd de aanmelding van de nummer 1 van de wereld, Henrik von Eckermann en de nummer 7, Daniel Deusser, bekend gemaakt en nu hebben zeven anderen zich aangesloten bij dit illustere gezelschap.

De nummer 2 van de wereld, de Zwitser Martin Fuchs, is een geduchte tegenstander en wist de Rolex Grand Prix van Genève al twee keer te winnen, in 2019 en 2021. De 28-jarige ruiter uit Wangi heeft reeds de nodige medailles gewonnen: individueel zilver tijdens de wereldkampioenschappen in Tryon (2018) en goud (2022 Leipzig) en zilver (2019 Gothenburg) bij de wereldbeker finale. Bij de Europese Kampioenschappen voor senioren behaalde hij een individuele gouden (2019) en zilveren medaille (2021) en met het Zwitserse team een gouden (2021) en twee bronzen medailles (2015 en 2017). Fuchs is dus zeker iemand om rekening mee te houden.

De Fransman Julien Epaillard (3) is de laatste maanden in de winning mood en schrijft de ene na de andere Grand Prix overwinning op zijn naam. De 45-jarige ruiter, die samen met zijn vrouw een stal, Haras de la Bosquetterie, runt in Le Pre d’Auge (Normandië) heeft niet voor niets de bijnaam ‘flying Frenchman’. Hij staat bekend om zijn snelheid en mede daardoor wist hij recentelijk de wereldbekerwedstrijden van Jumping Amsterdam en Madrid te winnen en in Lyon won hij zowel de wereldbekerwedstrijd als de Grote Prijs. Een overwinning in een major van de Rolex Grand Slam of Show Jumping ontbreekt nog, dus de Fransman zal extra gemotiveerd zijn om te winnen.

Uiteraard ontbreken de Nederlanders in deze top 10 niet bij The Dutch Masters. Harrie Smolders is de hoogstgeplaatste Nederlander in de rankings, hij staat op nummer 4. Smolders, die woont in Hooge Mierde en rijdt voor Evergate Stables in België, was lid van het Nederlandse team dat zilver won bij de wereldkampioenschappen in het Deense Herning (2022) en datzelfde jaar won hij ook zilver bij de wereldbekerfinale in Leipzig. Maikel van der Vleuten (10) verheugd zich op het evenement in eigen land. Hij start al jaren met veel succes in de Brabanthallen. Vorig jaar had zijn toppaard Verdi TN, waarmee hij teamzilver won bij de Olympische Spelen in London (2012), teamgoud bij de wereldkampioenschappen in Caen (2014) en de Europese kampioenschappen in Aken (2015), een mooi en emotioneel afscheid in ’s-Hertogenbosch. De ruiter uit Someren neemt zijn huidige topper mee, “zoals het er nu uitziet start ik met Beauville Z in de Rolex Grand Prix.”

Verder zullen de Brit Ben Maher (6), de Fransman Simon Delestre (8), de Braziliaan Marlon Modolo Zanotelli (9) zorgen voor springsport op het allerhoogste niveau.