Skip to main content

Gerrit Nieberg wint Rolex Grand Prix van Aken

Badend in een stralende julizon zag het 40.000 plaatsen tellende Hauptstadion van CHIO Aken er schitterend uit, want het was opnieuw de locatie voor de 2022-editie van de Rolex Grand Prix, onderdeel van de prestigieuze Rolex Grand Slam of Show Jumping. Met 40 starters uit 14 landen, waaronder 20 van 's werelds top 30-ranglijstruiters, was het goed geïnformeerde publiek van het Wereldruiterspektakel vol verwachting om te genieten van de ongeëvenaarde niveaus van vaardigheid en precisie van de combinaties van paard en ruiter die zich hadden gekwalificeerd voor deze topklasse.

Met alleen de beste 18 ruiters die doorgingen naar de tweede ronde, was er weinig ruimte voor fouten, want het door Frank Rothenberger ontworpen parcours - bestaande uit 14 hindernissen en 17 sprongen - eiste van elk paar dat ze op de top van hun kunnen moesten presteren. Dertien ruiters bleven uiteindelijk foutloos, waaronder de in vorm verkerende McLain Ward, die zijn zinnen had gezet op een hattrick van overwinningen, nadat hij zowel de hoofdrubriek van woensdag als die van vrijdag op zijn naam had geschreven. Het Britse trio Harry Charles, Scott Brash en Ben Maher voegde zich bij de Amerikaan in de tweede ronde, samen met vijf Duitsers - Gerrit Nieberg, Christian Ahlmann, Daniel Deusser, Mario Stevens en Philipp Weishaupt - tot grote vreugde van het enthousiaste thuispubliek. Vijf ruiters die in de eerste ronde naar voren kwamen, kregen strafpunten en moesten alles op alles zetten, waaronder drievoudig Major-winnaar Steve Guerdat en Harrie Smolders uit Nederland.

Na een korte pauze, waarin het 12 hindernissen tellende parcours voor de tweede ronde werd opgebouwd, bracht tweevoudig Major-winnaar Philipp Weishaupt de wedstrijd weer op gang, hoewel een vroege weigering van zijn paard Asathir betekende dat er geen derde Major-triomf zou komen voor de Duitser. Als achtste starter was de Amerikaan McLain Ward met zijn paard HH Azur de eerste combinatie die dubbel foutloos bleef, tot grote vreugde van zijn team dat toekeek vanuit de 'kiss and cry'-zone van Aken. De volgende die aan de beurt was, was de huidige Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender, Daniel Deusser, en zijn super merrie, Killer Queen VDM. Zij toonden hun onwrikbare talent en bekwaamheid door de tweede dubbel foutloze te noteren en zo een barrage te verzekeren. Scott Brash, de enige ruiter die ooit de Rolex Grand Slam of Show Jumping won, maakte er al snel drie van in de barrage, nadat hij en Hello Jefferson het parcours foutloos hadden afgelegd. Het mocht niet zo zijn voor het Ierse duo Conor Swail en Darragh Kenny, Nayal Nasser uit Egypte, Rolex testimonee Kevin Staut en Ben Maher uit Groot-Brittannië, nadat ze allemaal een strafpunt hadden opgelopen. De voorlaatste ruiter, Nicola Philippaerts, werd de vierde ruiter in de barrage, terwijl de laatste starter, de Duitser Gerrit Nieberg, ook zijn plaats boekte in de eindstrijd.

McLain Ward begon aan de barrage, maar had de pech dat hij de laatste hindernis moest nemen. Daniel Deusser maakte geen fout door in 41,60 seconden foutloos over de eindstreep te komen, en zette daarmee een zwaar doel neer voor de laatste drie ruiters. Als iemand de tijd van Deusser kon evenaren, dan was het Scott Brash wel - de 36-jarige Brit ging ruim twee seconden sneller dan zijn mede-Rolex testimonee. Ondanks het feit dat Nicola Philippaerts foutloos bleef, eindigde hij door zijn iets langzamere tijd op de derde plaats. Als laatste kwam de huidige nummer 106 van de wereld, Gerrit Nieberg, met zijn 11-jarige bruine ruin Ben 431 over de finish, meer dan een halve seconde sneller dan Brash. Hij won daarmee de 2022-editie van de Rolex Grand Prix van CHIO Aken en werd daarmee de nieuwe Rolex Grand Slam of Show Jumping Live Contender.

Over zijn overwinning zei de winnende ruiter, Gerrit Nieberg: "Alles is nog steeds onwerkelijk - ik had dit echt niet verwacht. Dromen zijn vandaag echt uitgekomen - het was een geweldig gevoel.”

Over de winnaar zei de als tweede geplaatste Scott Brash: "Gerrit heeft een fantastische ronde gereden. Ik wist dat er een binnenbocht was naar de dubbel en keek er ook naar toen ik naar binnen ging, maar ik had er geen zin in en niemand anders had het gedaan. Hij [Gerrit] moest het doen om te winnen en hij deed het heel goed, dus alle lof voor hem, en fair play. Hij reed heel, heel goed en zijn paard sprong geweldig vandaag."

Over zijn paard, Hello Jefferson, zei Scott Brash: "Ik ben ontzettend trots op Jefferson vandaag, hij heeft het geweldig gedaan. Ik had niet meer van hem kunnen vragen. We werden verslagen door Gerrit die een ongelofelijke ronde liep."

Op zijn merrie, Katanga V/H Dingeshof, reageerde de als derde geplaatste Nicola Philippaerts: "Ik ben zo trots, je kunt het je niet voorstellen - ze is een heel speciale merrie. Ze heeft alles gegeven en ongelofelijk goed gesprongen."

Foto: Rolex Grand Slam/Ashley Neuhof