Sameh El Dahan: de ‘andere’ Rolex Grand Slam kandidaat

De Egyptische ruiter Sameh El Dahan is, naast Marcus Ehning, de tweede ruiter die een flinke bonus kan winnen bij The Dutch Masters. In september vorig jaar wist hij de Major, de CP ‘International’ presented by Rolex, van Spruce Meadows ‘Masters’ in Calgary te winnen met zijn 15-jarige merrie Suma’s Zorro. Die dag begon zijn Rolex Grand Slam cyclus en kwam zijn naam tussen grote namen als Scott Brash, Marcus Ehning en Steve Guerdat op de lijst van winnaars te staan. Mocht hij de Rolex Grand Prix van The Dutch Masters op zondag winnen dan ontvangt hij een bonus van € 250.000.

Eigenlijk had hij een compleet andere richting gekozen. “Ik kom uit een familie van doktoren. Na de middelbare school leek dat ook voor mij de meest vanzelfsprekende richting, dus begon ik aan mijn studie,” legt de 34-jarige ruiter uit. “Maar het werd al snel duidelijk dat rijden en niet medicijnen mijn roeping was.” Desondanks maakte Sameh El Dahan zijn opleiding af – opgeven was nooit een optie voor hem – voordat hij in 2011 vanuit zijn geboorteland Egypte naar Noord-Ierland verhuisde om zijn tijd volledig aan de hippische sport te wijden.

El Dahan heeft goede herinneringen aan The Dutch Masters. Zeven jaar geleden maakte hij daar zijn debuut op het grote internationale podium tijdens de wereldbeker finale springen. Hij eindigde op een 22e plaats met Pepperpot.

De 34-jarige Egyptenaar vertegenwoordigde zijn land bij de Wereldruiterspelen in Caen in 2014 en Tryon in 2018. Zijn grote doorbraak kwam in de herfst van 2017. Aangemoedigd door hun overwinning in de vijf-sterren Grand Prix van de Summer Series in Calgary, wisten Sameh El Dahan en Suma’s Zorro zich te plaatsen binnen de top tien van de Rolex Grand Slam Grand Prix van CSIO Spruce Meadows ‘Masters’. Een jaar later “kwam een kinderdroom uit” voor El Dahan. “Ik moet vooral Zorro bedanken voor deze overwinning,” vertelt hij enthousiast over de kleine vosmerrie die hij sinds 2011 rijdt.

Tijdens CHI Genève lukte het hen niet om de Rolex Grand Prix te winnen, maar Sameh El Dahan is nu terug op de plek waar het allemaal begon en hij zal zeker voor de overwinning proberen te gaan. “Het is lang geleden dat ik bij The Dutch Masters ben gestart, maar ik heb hele positieve dingen gehoord van iedereen die er vorig jaar was, dus ik kijk er echt naar uit,” zegt een optimistische Sameh.

De Rolex Grand Prix, onderdeel van de Rolex Grand Slam of Show Jumping, wordt verreden op zondag 17 maart, aanvang 15.30 uur.

(Foto: Rolex/Ashley Neuhof)
Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. | www.thedutchmasters.com
ticketpartner: logo sponsor eventim