MENU

Laatste nieuws

Wij zien u graag weer terug in 2012 wanneer Indoor Brabant gastheer zal zijn van twee Wereldbekerfinales: springen en dressuur van 19 tot en met 22 april.
Met zijn zege in de wereldbeker kwalificatiewedstrijd voor springruiters verstoorde de Ier Denis Lynch de droom dat ook deze wedstrijd door een Nederlander gewonnen kon worden. Albert Zoer (Echten) won met Sam twee wedstrijden, Eric van der Vleuten (Mierlo) schreef met VDL Groep Cannelina op zaterdagavond de Derby op zijn naam, nadat eerder die dag zijn zoon en Rabo Talent van het Jaar Maikel met VDL Groep Sapphire B een wedstrijd op zijn naam schreef. Op vrijdag won Piet Raijmakers jr. (Asten) met Van Schijndel’s Chanelly een wedstrijd, terwijl Marcus Ehning op die vrijdag voor de eerste – en tot de zege van Lynch – enige buitenlandse overwinning had weten te zorgen. Dat lag niet aan een zwak deelnemersveld, want Indoor Brabant had ook dit jaar weer de mondiale top van de springsport, mede dankzij een royaal gevulde prijzenpot, naar de Noord-Brabantse hoofdstad weten te lokken.

Vanmiddag werd op Indoor Brabant het nieuwe Rabo Talententeam gepresenteerd. In het Rabo Talententeam, dat vier nieuwe gezichten kent, zijn talenten uit de disciplines dressuur, springen en eventing opgenomen. Het team wordt jaarlijks samengesteld door de bondscoaches jeugd en senioren van de Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS). Alleen de meest talentvolle en succesvolle paardensporters van Nederland komen hiervoor in aanmerking.

Een beter winnaar had rubrieksponsor VDL Groep zich niet kunnen wensen. Eigen ruiter Maikel van de Vleuten wist op zaterdag de VDL Groep Prijs, een springrubriek direct op tijd 1.40m, te winnen met de 12-jarige VDL Groep Sapphire (KWPN, v. Mr. Blue). De rubriek werd gedomineerd door Nederlandse ruiters met Henk van de Pol met Flicka (v. Carabas) en oud Olympisch Kampioen Jeroen Dubbeldam met BMC Veyron (v. Indoctro) op respectievelijk een tweede en derde plaats. Beste buitenlander was Marcus Ehning uit Duitsland met zijn negenjarige hengst Campbel (Hann, v. Contendro).
Zaterdagavond werd traditiegetrouw de Van Schijndel Bouwgroep Indoor Derby verreden. Deze altijd spectaculaire wedstrijd bestaat uit een parcours verdeeld over twee pistes. De ruiters beginnen hun rit in de hoofdpiste en gaan dan in volle vaart door het promodorp naar de paddock en weer terug. Vorig jaar moesten Eric van der Vleuten en VDL Groep Cannelina (Holst, v. Carthago Z) nog genoegen nemen met een tweede plaats, maar dit jaar namen zij revange. De combinatie was 0.37 seconden sneller dan de Ier Denis Lynch met Upsilon d’Ocquier (BWP, v. Landetto) en mocht voor zijn overwinning 8.000 euro in ontvangst nemen. Op de derde plaats eindigde Jur Vrieling met Wadro’s Nerina (KWPN, v. Amaretto I).
Albert Zoer was na zijn overwinning in de Gemeente ‘s-Hertogenbosch Prijs op vrijdagavond ook niet te verslaan in de BMC Prijs – Grand Prix. Met Sam (v. Calvados) was hij als laatste starter in het basisparcours de laatste die aan de barrage werd toegevoegd. Slechts vier combinaties plaatsten zich voor de barrage: de Franse Pénélope Leprevost met Nenuphar Jac (v. Cumano), Jur Vrieling met VDL Bubalu (v. Baloubet du Rouet), de Nieuw-Zeelandse Katie McVean met Delphi (v. Leo Caylon) en natuurlijk Albert Zoer. De andere drie combinaties bleven in de ook barrage foutloos maar was hun tijd snel genoeg voor een overwinning? Voorlopig ging Leprevost aan de leiding, maar zoals wel vaker gebeurt was Albert snel, en nu zelfs zo’n drie sekonden. Daarmee won Albert de Grand Prix voor de derde keer. Albert na afloop: “Sam was gisteren en vandaag echt geconcentreerd. In de laatste lijn kon ik het verschil maken.”
Op zaterdagavond werd de titel Paardensportman van het Jaar 2010 is toegekend aan de Rabobank, vertegenwoordigd door de heer Piet van Schijndel, die in de Raad van Bestuur eindverantwoordelijk is voor de sponsoring van de hippische sector. Het Zilveren Paard werd uitgereikt door Tjeerd Velstra, voorzitter van de keuzecommissie.

Het bestuur nam vrijdagavond met mooie woorden en een gezellige borrel afscheid van Theo Ploegmakers en Dorus de Graaff. Theo kwam in 2001 in het bestuur en moest meteen incasseren, want dat was het jaar dat Indoor Brabant niet door kon gaan vanwege het MKZ. Tien jaar na zijn aantreden als bestuurslid – na vele etentjes met voorzitter Gerrit Jan Swinkels – verruilt Theo zijn bestuurszetel voor die van de KNHS. Hij wordt voorzitter van de hippische bond. Dorus de Graaff kwam al in 1992 bij het bestuur. Hij was lid van de Technische Commissie en penningmeester. Met 70 jaar moet een bestuurslid afscheid nemen, maar daar wilde Dorus niet op wachten. Beide voormalige bestuursleden zijn nu erelid van de Stichting Indoor Brabant.
De vrijdag van Indoor Brabant begon met de internationale Grand Prix om de Omroep Brabant Prijs. De Duitse Isabell Werth reed de 9-jarige ruin Don Johnson (Hann, v. Don Frederico) naar de overwinning met 73.53%. Hans Peter Minderhoud eindigde op een tweede plaats met de 11-jarige hengst I.P.S. Tango (KWPN, v. Jazz) met een score van 72.89%. De score van Isabell’s landgenote Helen Langehanenberg, 71.55% was goed voor een derde plaats. Zij had hiervoor de 11-jarige hengst Damon Hill gezadeld (Westf, Donnerhall).
In de laatste kwalificatiewedstrijd van de Reem Acra FEI wereldbeker voor dressuurruiters behaalde Adelinde Cornelissen (Nijkerk) met Jerich Parzival voor de vijfde maal dit seizoen de hoogste waardering van de jury. De zege werd op het oog met speels gemak binnengehaald, want de 14-jarige, van Jazz afstammende, ruin voerde onder het gewicht van de frêle amazone alle oefeningen met het grootste gemak uit. Nergens was sprake van spanning, waardoor Cornelissen na afloop dan ook tevreden kon vaststellen dat de vele uren trainingsarbeid hun vruchten afwierpen. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) legde met Exquis Nadine beslag op de derde plaats, achter een ook sterk acterende Isabell Werth met Warum Nicht FRH.

In de Reem Acra FEI World Cup Dressage Grand Prix, presented by Ricoh, de kwalificatie voor de wereldbeker Kür op zaterdag, leverde Adelinde Cornelissen (Nijkerk) samen met Jerich Parzival een schitterende prestatie. “Ik denk dat dit onze beste Grand Prix ooit is geweest”, straalde de amazone na afloop van haar proef, die door de jury met een score van dik 82% werd beloond. Hans Peter Minderhoud (Harskamp) leverde met een nog steeds stralende Exquis Nadine ook een puike prestatie door vierde te worden, achter de Duitse Isabell Werth met Warum Nicht FRH, terwijl de Deense Nathalie zu Sayn-Wittgenstein met Digby derde werd.

Albert Zoer reed op vrijdagavond overtuigend naar de overwinning in de Gemeente ‘s-Hertogenbosch Prijs,de kwalificatie voor de Rolex FEI World Cup op zondagmiddag (15.00 uur) met de 12-jarige KWPN ruin Sam (v. Calvados). Hun snelle rit leverde hun 11.000 Zwiterse franken op. Hij werd gevolgd door de Australische amazone Edwina Alexander met Cevo Socrates (BWP, v. Darco). Eric van der Vleuten uit Mierlo reed de 10-jarige VDL Groep Utascha SFN (KWPN, v. Lux), die eigendom is van het Springpaarden Fonds Nederland, naar een mooie derde plaats.