Skip to main content

Rick Ebbinge ‘Ruiter van het Jaar 2019’

De 35-jarige draverpikeur Rick Ebbinge uit Kraggenburg (Noordoostpolder) is verkozen tot ‘Ruiter van het Jaar’. De verkiezing had hij te danken aan een uitzonderlijk succesvol jaar 2019, met als absoluut hoogtepunt het behalen van het Wereldkampioenschap voor de Beroepspikeurs. Het was voor het eerst, dat een Nederlander deze wereldtitel veroverde. Nominaties waren er voor para dressuuramazone Sanne Voets en vierspanmenner Bram Chardon

Unaniem verkoos de Commissie ditmaal Rick Ebbinge tot ‘Ruiter van het Jaar’. Doorslaggevend daarbij was, dat hij de wereldtitel veroverde in een sport, die wereldwijd van veel grotere omvang is dan de vierspansport en dat hij tijdens het Wereldkampioenschap gerenommeerde kampioensrijders, die hun sport veelal onder gunstiger omstandigheden kunnen beoefenen, achter zich liet. Bijzonder is ook, dat deze titel voor het eerst in vijftig jaar naar een Nederlander ging. Voorwaar een unieke prestatie! Ook zijn zesde achtereenvolgende nationale titel, de winst in de Duitse Derby met Velten von Flevo en zijn onwaarschijnlijke buitenlandse winscore onderstrepen, dat Rick in een aanhoudende reeks van succesvolle jaren is uitgegroeid tot een van de grootheden in de vaderlandse drafsport.

Rick is de vijfde drafsportvertegenwoordiger, die de verkiezing voor deze eretitel wint. Eerder gingen de amatrice Janna Dragt-Peenstra† (1973), de amateurrijder Jan Onrust† (1980), de amatrice Marleen Koppejan-Imming (1983) en de draverpikeur Tjitse Smeding† (1987) hem voor. Het duurde 32 jaar voor de Commissie weer een drafsporter de titel kon toekennen. Het is de sportieve, sympathieke en bescheiden Rick Ebbinge van harte gegund.

De Commissie Ruiter van het Jaar bestaat uit: Anky van Grunsven (voorzitter), Ed van den Bent, Andries van den Berg en Henk Rottinghuis. De uitreiking zal plaatsvinden op The Dutch Masters.

Het volledige rapport is hier te downloaden. Alle voorgaande winnaars vindt u hier.

(Foto: Persburo Melissen)