Skip to main content

CHI Genève: Laatste Major van 2023

Het Concours Hippique International de Genève (het CHI Genève) brengt 's werelds beste springpaarden samen in de thuisstad van de presenterende sponsor, Rolex. Het concours werd voor het eerst gehouden in 1926 en is al 10 keer uitgeroepen tot het beste indoorsportevenement. Het CHI Geneva vindt plaats in de Palexpo Ar ena en presenteert twee wedstrijden waar iedereen op heeft gewacht: de Rolex International Jumping Riders Club (IJRC) Top 10 Finale en de Rolex Grand Prix, de laatste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major van 2023.

De show culmineert op zondag 10 december met de Rolex Grand Prix, een wedstrijd die bekend staat om zijn uitdagende parcours in een van 's werelds grootste indoor arena's. Tot nu toe hebben zes Rolex Testimonees deze gewaardeerde kroon opgeëist, hun succes is het resultaat van de precisie, dapperheid en atletiek die van zowel paard als ruiter wordt gevraagd.

Rolex is sinds 1995 de presenterende sponsor van het CHI in Genève. Deze langdurige samenwerking belichaamt de bijdrage van het merk aan uitmuntendheid in de paardensport, het aanmoedigen van innovatie met respect voor de traditie en elegantie van de sport. De Rolex Grand Slam of Show Jumping, die zijn 10-jarig jubileum viert, toont de blijvende steun van de Zwitserse horlogemaker aan de paardensport. Het wordt beschouwd als de ultieme uitdaging en meest begeerde prijs van de sport, uitgereikt aan elke ruiter die achtereenvolgens de Grand Prix wint op drie van de vier Majors: The Dutch Masters, CHIO Aken, CSIO Spruce Meadows 'Masters’ en CHI Genève.

De Zwitserse ruiter en Rolex Testimonee Martin Fuchs is de enige ruiter die opeenvolgende Rolex Grand Prix-overwinningen heeft behaald tijdens het CHI Genève, in 2019 en 2021 (het evenement werd niet gehouden in 2020). Na zijn spectaculaire overwinning in de CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex, van CSIO Spruce Meadows 'Masters' in september, keert Fuchs terug naar Genève als de ‘live contender’ in de strijd om de Rolex Grand Slam of Show Jumping titel.

Vooruitblikkend op deze thuiswedstrijd, zei Fuchs: "Rolex is een samenwerking aangegaan met vier van de beste concoursen ter wereld en heeft geholpen een uitstekende serie neer te zetten. Deelnemen aan het CHI Geneva is altijd ongelooflijk en winnen in 2019 en 2021 was een buitengewoon gevoel. Als Zwitser is het altijd heel speciaal om te rijden voor mijn thuispubliek. De supporters zijn geweldig en steunen mij en Steve Guerdat in het bijzonder."

Guerdat is een van de andere Rolex Testimonees die hebben gezegevierd in de Grand Prix op deze uitzonderlijke locatie, waar meer dan 43.000 gepassioneerde paardensportfans aanwezig zijn gedurende de vijf wedstrijddagen. De Zwitserse ruiter arriveert in Genève als Europees kampioen, nadat hij individueel goud won op het FEI Europees Kampioenschap springen in september.

Als drievoudig winnaar van de Rolex Grand Prix van CHI Genève (2006, 2013, 2015) voegt Guerdat toe: "De grootte van de arena en de faciliteiten op het CHI Genève maken de show zo uniek. De organisatie is naadloos en dat komt de paarden en ruiters ten goede. De show is doordrenkt met geschiedenis en herinnert ruiters om na te denken over de groei en ontwikkeling van de paardensport. De show heeft absoluut een ziel en dat blijft uniek. De vrijwilligers en hun toewijding aan de show maken de hele ervaring ongelooflijk speciaal. De Rolex Grand Slam of Show Jumping is extreem prestigieus, het heeft de paardensport naar een ander niveau getild, en niet alleen voor de ruiters - het stelt een breder publiek in staat om evenementen bij te wonen en heeft geresulteerd in een ongekende belangstelling."

Rolex IJRC Top 10 Finale
De Rolex IJRC Top 10 Finale is een innovatieve en wereldwijd bekende competitie, de enige in zijn soort in de paardensport, waar de 10 hoogst gerangschikte ruiters ter wereld het tegen elkaar opnemen in twee rondes. Het vindt plaats op vrijdagavond en kan worden vergeleken met de Nitto ATP Finals in tennis, ook een seizoensfinale met de meest getalenteerde en consistente atleten van de sport. Deze unieke wedstrijd wordt al sinds de oprichting in 2001 ondersteund door Rolex.

Rodrigo Pessoa, de langst dienende Testimonee van het merk en een van de eerste winnaars van de Rolex IJRC Top 10 Finale, zei: "Het winnen van de Rolex IJRC Top 10 Finale heeft dezelfde betekenis als een overwinning op de Majors, of een kampioenschap. Ruiters zijn het hele jaar door op de hoogte van hun klasseringen, zodat ze bij de exclusieve groep ruiters kunnen horen die deelneemt aan de finale. Rolex heeft de finale vanaf het begin ondersteund en dat heeft ertoe geleid dat het een prestigieuze en exclusieve competitie is geworden."

Foto: Rolex Grand Slam