Skip to main content

Vogel zegeviert in Rolex Grand Prix Genève

In de geschiedenis van de paardensport zijn er ruiters van wie de namen en prestaties vereeuwigd zullen worden in de geschiedenis, en vandaag op het CHI Genève, de laatste Major van de Rolex Grand Slam of Show Jumping van het kalenderjaar, is dat wat alle 40 atleten hoopten te bereiken door de prestigieuze Rolex Grand Prix te winnen.

Opnieuw had de ervaren parcoursontwerper Gérard Lachat de ruiters voor een ware uitdaging van moed, precisie en vermogen geplaatst met een eerste proef met 14 combinaties, die gevolgd zou worden door een barrage, mochten twee of meer ruiters de openingsronde foutloos doorkomen.

Na zijn overwinning in de CPKC 'International' Grand Prix, gepresenteerd door Rolex op het CSIO Spruce Meadows 'Masters' Tournament, hoopte live deelnemer en derde starter Martin Fuchs zijn zoektocht naar de ultieme prijs van de sport voort te zetten, maar er was hartzeer voor de Zwitserse ruiter toen de voorlaatste hindernis viel.

Er waren problemen in het hele parcours, waarbij de tijd bijzonder krap bleek. In totaal reden vier ruiters een foutloze ronde, maar kregen ongelukkige tijdfouten. Bovendien waren de favorieten in het eerste deel van de wedstrijd, zoals individueel Olympisch Kampioen Ben Maher en de nummer 8 van de wereld, Simon Delestre, niet in staat om het lastige parcours onder de knie te krijgen.

Het was de jonge Duitser Richard Vogel, die deel uitmaakt van de Young Riders Academy gesteund door Rolex, die als vijftiende foutloos bleef binnen de tijd. Het bomvolle Palexpo kwam slechts drie paarden later tot leven toen Steve Guerdat zijn fantastische vorm voortzette met Dynamix de Belheme en ervoor zorgde dat er een barrage zou komen. Rolex Testimonee Kent Farrington was een van de onfortuinlijke ruiters die op slechts vier fouten eindigde, net als de Ierse Shane Sweetnam die vorig jaar derde werd in deze rubriek.

Naarmate de proef vorderde, begonnen de ruiters de uitdagingen van het parcours te begrijpen met foutloze rondes van een aantal ruiters, waaronder Wilm Vermeir uit België, Christian Kukuk en de winnares van teamzilver op de Olympische Spelen van Tokio, Jessica Springsteen. De echte schok kwam echter toen de nummer 1 van de wereld Henrik von Eckermann met de super getalenteerde King Edward acht fouten opliep.

In totaal kwamen zeven combinaties terug voor de barrage, waarbij de ruiters in dezelfde volgorde als in de eerste ronde het hoofdterrein betraden. Vogel en de grote United Touch S waren als eersten aan de beurt en lieten het publiek versteld staan door foutloos te blijven in een tijd van 37,14 seconden. De Zwitserse hoop op een thuisoverwinning werd de bodem ingeslagen toen Guerdat, die er snel uitzag, te dicht bij de voorlaatste hindernis kwam die uiteindelijk viel. Christian Kukuk bleef dubbel foutloos, maar was niet zo snel als Vogel en kwam bijna vijf seconden langzamer over de finish. Ook Mark McAuley sprong foutloos, maar kon de snelheid niet evenaren. De enige overgebleven ruiter die Vogel nog van de overwinning kon afhouden was Julien Epaillard, die vaak de snelste ruiter in de sport wordt genoemd. De tweede hindernis viel echter, wat betekende dat Richard Vogel zijn eerste Rolex Grand Slam of Show Jumping Major opeiste en het 2023 Rolex Grand Slam of Show Jumping seizoen in stijl afsloot.

Vogel zei over zijn benoeming tot de nieuwe live contender: "Ik voel me ongelooflijk - om hier te winnen op het CHI Genève en live contender te worden van de Rolex Grand Slam is een droom die uitkomt. De sfeer was geweldig en mijn paard was gewoon perfect. Hij heeft zo'n grote gallop, dus vooral in de eerste ronde waren sommige lijnen erg moeilijk voor hem, maar hij deed alle moeite voor me. Hij gaf me alles en sprong met hart en ziel. Ik ben nog nooit bij The Dutch Masters geweest, maar ik heb er heel veel zin in om er in maart bij te zijn. We gaan een plan maken voor de komende maanden en proberen het zo goed mogelijk te doen.”

De Duitse ruiter vervolgde: "Ik ben erg close met McLain Ward en ik heb gisteravond de hele barrage van vorig jaar bekeken - ik wist dat je snel moest zijn om hier te winnen, dus ook al moest ik als eerste de ring in, ik besloot om er echt voor te gaan."